Atlar Ada’dan sürülüyor!

Büyükada’daki İBB Ahırı’nda bulunan Adalar’ın atları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebiyle Adalar dışına sürülüyor. Atların barındığı ahır bölgesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkisinde. Alanı kullanan İBB’nin 2020’de satın aldığı atların partiler halinde Kastamonu’nun Daday ilçesine gönderdiğini öğrendik.

Ömrünün büyük bölümünü Adalar’da geçiren, birçoğu burada doğup büyüyen atların adadan gönderilmesi onlar için çok tehlikeli. 2021’de İBB tarafından bedelsiz ve takipsiz olarak başka illere dağıtılan 860 atın bir kısmı taşınırken yaşamını yitirdi, bir kısmı ise gittikleri yerde “kaybedildi.”

İBB’nin bakımını sürdürdüğü atların Adalar’dan sürülmesi için yürütülen operasyon, ahırda atlara emek verenlere, Adalılara ve atlarla etkinlikler yapmak isteyen Adalar Belediyesi’ne son dakikaya kadar bilgi verilmeden, gizli kapaklı yürütüldü. Yerelin ve hayvanların iyiliğini gözeten idareler bu süreçleri şeffaflıktan bu kadar uzak yürütemez.

Atları ve hayvanları hayatımızdan çıkarma politikasının sonuçları ölümcül oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni atların Adalar’dan sevkini derhal durdurmaya; gönderilen atların sayısını, çip numaralarını, sağlık raporlarını ve gönderildikleri yerlerdeki yaşam ve barınma koşullarını kamuoyuna açıklamaya; Adalar Belediyesi’nin ve yerel sivil toplumun katılımıyla atların Adalar’da yaşamaya devam edebileceği kalıcı bir çözüm oluşturmaya çağırıyoruz.

Atların yaşam hakkını savunuyoruz.

Adaların Atları Platformu

Büyükada’da İBB Ahırı’nın gezinti alanındaki atlar. İBB’den alınan bilgilere göre Aralık 2025 itibarıyla burada sürekli yaşayan 89 at vardı, Mayıs 2026’da 67 at olduğu bilgisi verildi (eksilen 22 atın sevk edildiğini düşünüyoruz).
800 at barındırma kapasitesi olan, ancak 2021’de 860 atın ada dışına gönderilmesiyle beraber yaklaşık 100 atın yaşadığı Büyükada İBB İspark Ahırı. Ahır olarak inşa edilen yapıların büyük bölümü artık motorlu araçların park ve tamir yeri olarak kullanılıyor.

Yorum bırakın