
Fotoğraf: Ayşe Erzan, Burgazada, 18 Mart 2020.
Adalarda toplamda yüzlerce atın yaşadığı ahırlardan yalnız bir tanesi “yasal”. O da Büyükada’da 130 faytonun 640 atının kaldığı İBB İspark ahırı. At sahipleri burada İBB’nin kiracısı durumunda -idi. Şimdi neredeyse bütün atların sahibi İBB olduğu için hepsinin sorumluluğu da ona ait.
Burgazada ve Heybeliada’da, adanın atlarının barındığı ahır alanları var. Bu alanlar daha önce İBB tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 50 yıllığına kiralanmış. Ancak bu süre dolmadan bakanlığa iade edilmiş. Bu hamleyle ahırlar orman arazisi üstünde kaçak statüye düşürülmüş. Faytoncular yıllardır ahırların statüsünü düzeltmek istese ve her seçimden önce bu vaatler ileri sürülse de durum değişmedi.
Şimdi, atların büyük bölümünün İBB’nin eline geçmesiyle, atını satmayanlar, kalan az sayıda atın ahırlardan çıkarılması endişesi içinde. Ahırlar yıkılırsa atlar evsiz kalacak.

Fotoğraf: Derya Tolgay.
İBB’nin satın aldığı atlar, bir padok alanı dahi kurulamadığı, at veterineri ve yeterli sayıda seyis olmadığı için hareketsizlikten, bakımsızlıktan ölüyor. Artık tek tek değil, üçer beşer ölüyor, Büyükada’da Aya Nikola mevkiine (İBB İspark ahırının olduğu yer) kepçelerle gömülüyorlar:
Bunu bilen at sahipleri, tüm baskılara rağmen atlarını İBB’ye satmak istemiyor. Fakat onları götürecek, emanet edecek başka bir yer de bulamıyorlar…
Adalarda Atlarla Yaşam Hakkı Savunucularının İBB’de görüştüğü yetkililer, içinde canlı olan ahırları yıkmanın kendi politikalarına aykırı olduğunu, böyle bir şey yapmayacaklarını söylediler. Bunu da buraya yazalım.
Sadece buraya değil, atlarımızın evlerini yıkmasınlar diye Burgazada Ahırlarına da yazıldı bunlar. O ahırlarda atlar, canlılar yaşadığı yazıldı. Atların adları yazıldı.

Fotoğraf: Ayşe Erzan.

Evlerini başlarına yıkamazsınız.
(Fotoğraf: Derya Tolgay)

Bir de, hayatının 27 yılı bu ahırlarda geçen Nazlı’nın eviydi bu ahırlar. 6 yaşından 33 yaşına kadar Burgaz’da Yılmaz Abi’nin atı olan Nazlı, İspark Ahırı’nda 2 hafta bile yaşayamadı. Umursamazlığa küsmüştür belki de. Nazlı’nın hikâyesi de yazıldı evinin duvarına:

Sonra, daha o gün bitmeden, at sahipleri bütün yazıları boyanmış, bez afişleri sökülmüş buldular. Yazıları polis almış götürmüş.

Kelimeleri karalamakla, kulakları kapatmakla acı yok olmaz ki.
Koronavirüs günlerinde Burgaz’da kaç kişi dolaşır da o yazıları görürdü bilinmez. Ama fotoğrafları var, işte buradalar. Bunları okuduğunuza göre adaların atlarının durumunu siz de biliyorsunuz.
Bu yazılar yazılırken insanlar, birbirilerini korumak için, birbirilerinden uzak durdular. Siz de evinizde insanlardan uzak, atlara yakın durabilirsiniz. Facebook’ta, Instagram’da, Twitter’da bizi bulun (takip tuşları bu sitenin sağ üst tarafında). Fotoğraflarımızda kendinizi etiketleyin. Kimseye dokunmadan, evinizden, atların yanında olun. Ahırları yıkmasınlar. Atlar evsiz kalmasın.
İmza kampanyası: http://chng.it/Qf96ggGDKj
İlgililer:
Arazi tahsisi için:
İstanbul Valiliği, twitter: @TC_istanbul, mail: istanbul@icisleri.gov.tr Telefon: 0 212 455 59 00
Adalar Kaymakamlığı: twitter: @adalarkaymakam, mail: adalar@istanbul.gov.tr Telefon: 0216 382 50 05
Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul İl Müdürlüğü: istanbul@gthb.hs01.kep.tr, 0 216 468 21 00
Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü: adalar@tarim.gov.tr, Tel: 216 382 46 60 (Müdür Feramis Çiftçi)
Atlara iyi bakılması, kasaplara satılmamaları, ahırların yıkılmaması için:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkanı Özel Kalemi: ozelkalem@ibb.gov.tr. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: @ekrem_imamoglu (twitter)
Adalar Belediyesi: ozelkalem@adalar.bel.tr, @adalarbld (twitter), 0216 382 3 382 Belediye Başkanı Erdem Gül: @erdemmgul
Basına, muhabirlere, ve fayton kaldırılınca atların kurtulduğunu sananlara da haber edebilirsiniz.