Adalılar hayvanlara bakma görevini yapmayan, “ilaç parası” adı altında para alan Adalar Belediyesi Veterineri #MustafaÜn‘e ve denetlemeyen #AdalarBelediyesi yetkililerine karşı eylemde
Adalar Hayvan Koruma Görevlileri adına yapılan açıklama şöyle:
Bugün 4 Nisan #DünyaSokakHayvanları günü vesiylesiyle Adalar sokaklarında ve Adalar Belediyesi barınağında yaşayan can dostlarımızın haklarını, kamu hizmetini sürekli olarak aksatan Adalar Belediyesi veterinerliği ve amirlerinden talep etmek için buradayız.
Adalı hayvanseverler ve yerel hayvan koruma görevlileri 7 Mart 2022 tarihli Belediye Meclisi toplantısı öncesinde, şu anda da bulunduğumuz Belediye binası önünde basın açıklaması yapmış, Meclis toplantısında açtıkları pankartlarla ve Meclis toplantısı sonrası Belediye Başkanı Erdem Gül’e yazılı ve sözlü olarak taleplerini bir kez daha bildirmişlerdir.

7 Mart tarihi üzerinden neredeyse 1 ay geçmiş olmasına rağmen, Adalar Belediyesi, can dostlarımızla ilgili taleplerimiz doğrultusunda hala harekete geçmemiştir.
Bu sorunları, çözümleriyle birlikte bir kez daha sıralamak ve kamuoyuna duyurmak; hayvan hakları savunucuları ve adalı hayvan severler olarak boynumuzun borcudur.
1- “Ruhsat yok, ilaç alamıyoruz” sorunu:
Adalar Belediyesinin ilaç ruhsatı, Aralık 2019’da iptal edilmiştir. Bunun nedeni; kliniğin hijyenik koşullara uymaması, ilaçların uygunsuz şekilde muhafazası ve bu nedenle ilaçlar arasında bulaşma olması ve veterinerin, elektronik takip sistemine kaydolmamış olmasıdır. Sorunların çözümü için irade yeterlidir: Klinik temiz tutulmalı, tıbbi müdahale standartlarına veterinerlerce uyulmalı, klinikte bir alan straforla çevrilip ilaçlar birbirinden ayrı şekilde raflarda muhafaza edilmeli ve bir veteriner diploması ile elektronik ilaç takip sistemine başvurmalıdır. 1 günde giderilebilecek bu aykırılıklar, Adalar Belediyesince 3 senedir giderilmemekte ve “ilaç ruhsatımız yok” ya da “paramız yok” bahaneleriyle hayvanseverlerden kayıtsız şekilde paralar talep ve tahsil edilmektedir.
2- “Hayvanseverler sahipli hayvan bakmamızı istemiyor” iftirası:
Belediye veterinerlerinden biri, hayvan sahiplerine, Adalı gönüllü ve hayvanseverlerin sahipli hayvana bakılmaması için şikayette bulunduğuna dair yalan haber yaymakta ve iftira atmaktadır.
Yıllardır hayvanlar için maddi manevi her türlü yükümlülüğün altına girmiş gönüllülerin, sahipli hayvanın muayene ve tedavi edilmesine karşı olması AKIL DIŞIdır, YALANdır, İFTİRAdır. Gönüllüler, para ile bakılan hayvanların sahiplerine MAKBUZ verilmesi ve alınan paraların Belediye kayıtlarına ŞEFFAF bir şekilde geçirilmesi için TARİFE belirlenerek kliniğe asılmasını talep etmiştir.
3- Adalar Belediyesi köpek barınağında yaşayan 116 köpek için, yine 2019 sonundan beri talep edilmesine rağmen, veteriner hekim ve personel atanmamıştır.
116 köpeğin yasa ile zorunlu kılınmış olan kuduz aşıları yapılmamış, hayvanlar çiplenerek kayıt altına alınmamıştır.
4- Kaza geçiren can dostlarımız, güçten düşmüş yaşlı hayvanlarımız için nakil aracı ve teknik ekip verilmemiştir.
Kaza geçiren hayvanlarımız, veteriner hekimin olmadığı barınağa, Belediye’nin yönlendirdiği veterinerin talimatıyla aldırılmakta; buna karşılık, acil tedavisi uygulanmamakta ve günlerce bekletilerek kaderlerine terk edilmektedir.
Güçten düşmüş, tedaviye ihtiyaç duyan yaşlı hayvanlarımız, klinikte olmayan ilaç ve eksik ekipmandan ötürü gönüllülerin sırtında anakaraya bin bir zorluklarla geçirilerek, çoğunlukla özel kliniklerde tedavi ettirilmektedir.
5- Bir seneyi aşkın süredir, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da kısırlaştırma ve tedavi günlerinin Adalar Belediyesi web sitesinde yayınlanmasını ve programa sadık kalınmasını talep etmekteyiz.
Bu günler düzenli şekilde yayınlanmadığı gibi, yayınlanan tarihlere de sadık kalınmamakta ve mesai saatlerinde veteriner hekimler yerlerinde bulunmamaktadır.
Bu sıraladığımız hususlarda Adalar Belediyesi Yönetimini harekete geçirmek konusunda 2,5 sene çırpındık ama hiç bir sonuç alamadık. 2,5 senenin sonunda, Belediyenin fiilen yetkili ilan ettiği veteriner hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Tüm bunlara göz yuman diğer yetkililer ise Fen İşleri Müdürü, Belediye Başkan Yardımcı ve Belediye Başkanıdır.
TALEPLERİMİZ:
• İlaç takip sistemine derhal kayıt ve ilaç alımı sağlanması
• Barınağa veteriner hekim ve personel atanması, gıda yardımı yapılması, gerekli ilaç ve tedavi malzemelerinin ivedilikle tedarik edilmesi
• Adalar ilçesi kısırlaştırma ve tedavi günlerinin aylık olarak Adalar Belediyesi sayfalarından yayınlanması, programa ve mesai saatlerine uyumun DENETLENMESİ
• Acil hayvan ambulansı ve transferi sağlayacak eleman sağlanması
• Yeni klinikte röntgen, ultrason ve kan tahlili gibi temel hizmetlerin verilmesi için ekipmanın sağlanması
• Kliniğin hijyenik koşullarının denetlenmesi, tüm tedavi ve kısırlaştırmaların kayıt altına alınarak aylık olarak kamuoyuna ŞEFFAF bir şekilde duyurulması
• Kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suç işleyen veteriner ve idari amirlerinin görevden alınması
Yasaların uygulanması, suç işlenmesinin önlenmesi, insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması konusunda mülki amirleri; Adalar ilçesi yerel hayvan koruma görevlileri, hayvanseverler ve gönüllüler olarak talep ediyoruz.
KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR
Haber: Cumhuriyet Gazetesi, 4 Nisan 2022 –