Katliamın dördüncü yılında atlar için taleplerimizi ilettik

Adalar’daki atların hapsedilmesinin ve yüzlerce atın katledilmesinin dördüncü yılında, Adaların Atları Platformu olarak Büyükada Saat Meydanı’nda at fotoğraflarını sergileyip yılın izleme raporunu yayınladık.

Atlar için taleplerimizi Adalar Kaymakamlığı’na dilekçeyle resmen ileterek Kaymakam Abdurrahman İnan ile görüştük.

Aşağıdaki dilekçeyi siz de Adalar Kaymakamlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde iletebilirsiniz.

Atlar Adada Yaşasın. Adalarda atlarımızı geri istiyoruz.

T.C. ADALAR KAYMAKAMLIĞI’NA

19.12.2023

İlçemiz Heybeliada ve Burgazada Mahallelerinde tarihsel olarak atların barındığı ahırların yıkılması bu adalarda atların barınacak yeri kalmamasına neden olmuştur. Oysa atlar tüm adalarda gerek ekosistemin gerekse yaşam kültürünün önemli bir parçasıdır. Heybeliada ve Burgazada’ya uygun niteliklerde ahırların mevcut yerlerinde yeniden yapılması atların ve Adalar’ın korunması için gereklidir.

Atların ada hayatının içinde olması, yeni kuşakların atı tanıması, orman yangınlarına karşı önemli bir denetim önlemi olarak İBB Atlı Zabıta Birimi atlarının Büyükada’nın yanı sıra Heybeliada ve Burgazada’da da etkin faaliyet gösterebilmesi, uzmanların da dile getirdiği gibi, ormanda fazla büyüyen bitkilerin atlar tarafından yenerek doğal kontrol altında tutulmasından, at gübresiyle ada toprağının doğal dengesinin sürdürülmesine kadar başka pek çok fayda için atların Adalar’daki varlığının korunması gerekir. Bu atların da yararınadır. İlçemiz için hazırlanıp ilgili Bakanlık tarafından onaylanmış bulunan 1/5000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda Heybeliada ve Burgazada’da belediye hizmet alanı olarak gösterilen eski ahır bölgelerine yeniden ahır yapılması hayvan refahına, Adalar’ın doğal ve tarihi dokusuna uygun, yerel halkın ve ziyaretçilerin faydasına olacaktır.

Atların yalnızca Büyükada’daki İBB Ahırları’nda tutulmaları ve vaktin büyük çoğunluğunu ahırda kapalı olarak geçirmeleri yerine, a) Heybeliada ve Burgazada’da yıkılan ahırların yerinde, atların ihtiyaç duyduğu genişlikte gezinti alanına (padok) sahip yeni ahırlar inşa edilmesi, b) Büyükada’da mevcut ahırların padok alanı yetersiz ve elverişsiz olduğundan buradaki atların kullanabileceği daha uygun bir padok alanı için Büyükada’da yer temin edilmesi, c) Çocuklar ve engelliler gibi, atlarla yapılacak faaliyetlerden (örn. atla terapi, atla temas) faydalanacak insanların atlarla bu tür faaliyetlerde bulunması için ihtiyaç duyulacak manej gibi alanların Büyükada, Heybeliada ve Burgazada ahır bölgelerinde tesisi, d) hem Atlı Zabıta Birimi atlarının hem de diğer atların her üç adada düzenli olarak dolaştırılması için gereğinin yapılmasını, bu konudaki gelişmelerin tarafımıza bildirilmesini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Yorum bırakın