İzmir’de faytonlar kaldırılınca atlara ne oldu?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, henüz belediye başkanı olmadan önce hayvan hakları aktivistleriyle imzaladığı sözleşmede faytonların kaldırılacağını taahhüt etmişti. Bu sözleşmede, faytonlar kaldırıldıktan sonra atlara ne olacağından bahsedilmiyordu.

Kaynak: HAYTAP Twitter hesabı

1 Mayıs 2019’da İzmir’de faytonların kaldırılmasının ardından İzmir’in fayton atlarının büyük bölümünün Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’na[1] götürüldüğü söylendi (iki at Bursa Uludağ Üniversitesi Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu’na, altı at Altınköy Açıkhava Müzesi’ne götürüldü). Sasalı “Doğal Yaşam Parkı”na götürüldüğü söylenen atlar da aslında, yabani hayvanların tutulduğu bu park tarafından kabul edilmemiş, parkın yakınında tel örgüyle çevrili ayrı bir alana hapsedilmişti…

Bunlar basına hayvanların özgürlüğü, kurtuluşu olarak yansıdı, hayvansever / hayvan hakları alanında kimi aktivistler olayı ve İzmir Belediyesi’ni kutladılar.

Ardından İzmir Belediyesi 32 atın Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne teslim edildiğini ve serum üretiminde kullanılmaya başlanacağını duyurdu. Duyuruda durumun atları olumsuz etkilemeyeceği anlatıldı, Veteriner Fakültesi’nin 2251 dönümlük arazi üstüne kurulduğu belirtildi – acaba atlar bu alanın ne kadarında tutuluyor?

Olaya, İzmir’de ve şimdi Adalar’da faytonların kaldırılmasını savunanlar da tepki gösterdi. Bir kez daha, sürecin takipçisi olunacağı söylendi.

Ama İzmir’de faytonculuk bitti ve o atlar bambaşka bir yerde hapisler artık. Bunun atlar için daha iyi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Hayvanlara ne olacağı, onları düşünen ve onlara bugüne kadar bakmış kişilerin kontrolünden çıkınca, durum hayvanların hiç de lehine olmayabiliyor ne yazık ki.

Çabalarımız, Adaların atlarının aynı sonu yaşamaması için.


[1] İzmir Doğal Yaşam Parkı, yaralanan yaban hayvanlarının tedavi edilip mümkünse yeniden doğaya bırakıldığı, bu mümkün değilse parkta barındırıldığı önemli bir merkez. Ancak burada fil, zürafa, hipopotam, kurt, aslan gibi pek çok hayvan da sırf insanlar görsün, tanısın diye tutuluyor. Ortam doğal ortamlarına benzetilse de, burası bir hayvanat bahçesi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s