Faytoncular denetlenmek istedi

20 Ekim 2019’da, yani daha ruam gerekçeli “faytona at bağlama yasağı” konmadan 2 ay önce Adalar Postası’nda yayınlanan bu yazı, Adaların 133 faytoncusunun imzasıyla, fayton konusunun “atlara eziyet, müşteriye kötü muamele” olmadan çözümü için yapılan başvurudur. Aynen aktarıyoruz:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de buna katılır ve destek verir, vermelidir!

Uzun yıllardır Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve denetimi bir yana üzerimize uyguladığı yok etme baskısına rağmen çok zor koşullarda ve büyük masraf ve fedakârlıklara katlanarak sürdürdüğümüz atçılığı ve faytonculuğu, hem bu mesleğin yok olmaması hem de Adalar’ın Sit Alanı olarak motorlu taşıtlara teslim edilmemesi azmiyle savunuyoruz.

Aşağıda imzası bulunan biz faytoncular her zaman atlara eziyet, müşteriye kötü muamele edilmesine karşı olduk. Her türlü eziyet ve kötü muamelenin cezalandırılması için meslek icramızın sıkı bir yönetmelikle denetim altına alınmasını istedik ancak gerek Adalar Belediyesi’ne, gerek Adalar Kaymakamlığı’na, gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne hazırlanan yönetmelik taslaklarıyla yıllardır yaptığımız başvurularımıza hiçbir şekilde cevap verilmemiştir.

Mesleğimizin düzgün icrası için yardımcı ve destek olması gereken bu kurumlar bugüne kadar bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmemiş ve mesleğimiz için elzem olan destek ve denetimi sağlamayarak fayton kullanımı ve ulaşımında “kaos” yaratmak için faytonculuğun kötüleşmesinden ve yasak olmasına rağmen Adalar’da motorlu araç kullanımından yana olmuşlardır.

Mesleğimizin icrası için elzem olan ruhsat ve ehliyeti her yıl yeniden yaptığımız resmî başvurulara rağmen 10 yıldan beri vermeyerek faytoncuları suçlu durumuna sokmak yolunu seçmişlerdir.

Atlarımız için elzem olan veteriner ve hayvan hastahanesi, karantina ve padok alanı tahsis etmemiş, yalnızca Büyükada’ya son derece yetersiz ve bakımsız ahırlar inşaa etmiş, Heybeliada ve Burgazadası’na hiçbir şey inşa etmemiştir.

Tüm denetim ve destek engeline rağmen ve de Adalar’da faytonculuk mesleğinin icrası baskı altına alınarak zorlaştırılmış olmasına rağmen bugün faytonların ve atların durumu istisnalar dışında asla kötüye gitmemiştir.

Faytoncular ve fayton ulaşımının Adalar için önemini bilen faytoncular olarak Adalar Belediyesi’nden, Adalar Kaymakamlığı’ndan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden şunları istiyoruz:

1. On yıl öncesine kadar olduğu gibi faytonculara hakları olan ruhsat ve ehliyet verilsin, suçu engellemekle yükümlü kurumlar suç yaratmasın.

2. Yıllar öncesinden hazırladığımız ve mesleğimiz icrasından sorumlu resmî kurumlara sunduğumuz yönetmelik bir an önce gerekli geliştirmeleriyle uygulamaya ve denetime konulsun.

3. Özellikle atlarımız için barınak ve padok alanları yaratılsın, islah edilsin ve 24 saat veteriner hizmeti ve denetimi, seyis ve faytoncuların barınma ve dinlenme yerleri ve nihayet karantinası olsun.

4. Artan iş hacmine binaen mevcut atların korunması için ilçeye ilave atların girmesi önündeki engeller kaldırılsın.

Atların hayatıyla oynamayın❗️

Adalar’ın faytonuyla oynamayın❗️

Adalar’ı ranta, imara, motorlu araç trafiğine açmayın❗️

(20 Ekim 2019)

İstanbul Adaları’nın gerçek faytoncuları:

[Adalı faytonculardan 133 kişi imzalamıştır.]

Kaynak: Adalar Postası

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s