Adaların atları nerelere gönderiliyor?

5 Haziran’da Adalar dışında gönderilmeye başlayan atlardan kaç tanesi, nereye gitti?

At sevkıyatlarının durduğu Ekim ayı itibarıyla Ada dışına gönderilen toplam at sayısı 860’tır. Bunların en az 27’si taydır. Her biri 4.000 TL’ye sahiplerinden satın alınmış olan atların sadece satın alma bedeli toplamı 3 milyon 440 bin TL‘dir.

Atların Türkiye’nin 17 iline sevkıyatı da İBB bütçesinden karşılanmış, nakliyede tırlar kullanmış, atlar tır içinde bağlanarak saatlerce yol gitmişlerdir. Normalde atların taşınmasında tır kullanılmaz. Tırla taşınmanın getirdiği stres ve fiziksel sıkışıklık nedeniyle hayatını kaybeden atlar olmuştur.

Bu liste, Büyükada’da yaptığımız izleme sonucu oluşturuldu ve zaman içinde güncellendi. İBB, çeşitli illere bedavaya gönderdiği atları hangi şartlarda verdiğini (“sahiplendirme” şartlarını) hiçbir zaman açıklamadı.

Atları 6 ayda bir, gönderdikleri yerde kontrol etmeyi vaat eden İBB’nin bu denetimleri 5 Aralık 2020’de başlatması gerekiyordu. Ancak açıklanan hiçbir denetim yok.

5 Haziran 2020 Cuma- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik MYO Atçılık ve Antrenörlüğü – 20 at

8 Haziran 2020 Pazartesi – Fırat Üniversitesi Sivrice MYO – Atçılık ve Antrenörlüğü – 20 at

11 Haziran 2020 Perşembe – Kastamonu, Daday Belediyesi – 20 at (6 ayrı binicilik kulübü ve çiftliğe dağıtıldı)

15 Haziran 2020 Pazartesi – Mersin Tarsus Hayvanat Bahçesinde binicilik kulübü – 20 at

18 Haziran 2020 Perşembe – Niğde, Binicilik Kulübü – 24 at

23 Haziran 2020 Salı – Kastamonu, Daday Belediyesi – 22 at

26 Haziran 2020 Cuma – Mersin, Tarsus – 20 at

1 Temmuz 2020 Çarşamba – Kastamonu, Daday Belediyesi – 20 at

1 Temmuz 2020 Çarşamba – Kayseri, Kocasinan (Çiftlik) – 20 at

1 Temmuz 2020 Çarşamba – Ardahan, Hanak Belediyesi (çiftçilere dağıtım) – 20 at

4 Temmuz 2020 Cumartesi – Ardahan, Hanak Belediyesi – 20 at

7 Temmuz 2020 Salı – Aydın, İncirliova Belediyesi – 50 at.

8 Temmuz 2020 Çarşamba – Kayseri, Talas – 25 at

?? Temmuz 2020 – Nevşehir, Hacı Bektaş Üniversitesi Binicilik Bölümü – 20 at

10 Temmuz 2020 Cuma – Kayseri, Talas (Çiftlik) – 15 at

13 Temmuz 2020 Pazartesi – İstanbul, Kemerburgaz – 22 at

16 Temmuz 2020 Perşembe – İstanbul, Şile 10 at, Beykoz 5 at

17 Temmuz 2020 Cuma – İstanbul, Kemerburgaz – 17 at

21 Temmuz 2020 Salı – Aydın, İncirliova Belediyesi – 50 at

23 Temmuz 2020 Perşembe – Tokat, Erbaa Belediyesi 20 at,

23 Temmuz 2020 Perşembe – Kastamonu, Daday Belediyesi – 25 at

24 Temmuz 2020 Cuma – Ankara, Çankaya – 20 at

27 Temmuz 2020 Pazartesi – Kastamonu, Daday Belediyesi – 21 at

7 Ağustos 2020 Cuma – Yozgat – 20 at,

7 Ağustos 2020 Cuma – Sivas, Kangal Belediyesi – 20 at

11 Ağustos 2020 Salı – Ardahan Belediyesi (Hanak değil) – 50 at

13 Ağustos 2020 Perşembe – Hatay, Dörtyol Belediyesi – 50 at

18 Ağustos 2020 Salı – Hatay, Dörtyol Belediyesi – 50 at

21 Ağustos 2020 Cuma – Ardahan Belediyesi (Hanak değil) – 50 at

27 Ağustos 2020 Perşembe – Adıyaman, Besni – 20 at

Ağustos ayında toplam 260 at ada dışına gönderildi.

3 Eylül 2020 Perşembe – Kütahya – 10 tay (küçük değil)

3 Eylül 2020 Perşembe – Kısırkaya, İstanbul – 2 tay (küçük değil)

9 Eylül 2020 Çarşamba – Tokat – 15 at.

28 Eylül 2020 Pazartesi – İstanbul, Aydos (Binicilik) – 15 tay.

1 Ekim 2020 Perşembe – Erzincan – 18 at.

6 Ekim 2020 itibarıyla ada dışına gönderilen toplam : 818 at ve 27 tay (toplam 845 at). İBB Ocak ayında , gönderilen toplam at sayısını 860 at olarak açıkladı.

  • İBB 8 Haziran 2020’de, ellerindeki 1177 atı sahiplendireceğini açıklamıştı. Bu durumda, 10 Ağustos itibarıyla 595 at Ada dışına gönderildiğine göre, Ağustos ayında Büyükada’da İBB’ce satın alınmış 582 at kalmış olması gerekir. Fakat ahırların doluluk oranı ne yazık ki bu rakamı doğrulamıyor. 700 at alabilecek ahır kapasitesine ve 20 atın sığdığı iki çadıra sahip İspark’ta ahırların birçoğu boş…
  • 3 yaşından küçük taylar, İBB tarafından başta verilen rakamlara dahil değildi. Bu taylar çiplenmemiş, kayıtlarda sayılı olmayan atlardır. Ayrıca atların İBB tarafından satın alınmasından sonraki süreçte de en az 50 tay dünyaya geldi. Eylül 2020’de gönderilen taylar çiplendi, böylece sağ kalmış at sayısı artmış gibi gösterilebiliyor. Gönderilen bazı atların henüz tay olduğunu bu yüzden özellikle belirtiyoruz. Ancak bunların annelerinden ayrılamayacak kadar küçük taylar olmadığını, sevk edilmeden önce zaten anne yanında bulunmadıklarını da kaydedelim.
8 Haziran 2020, Adaların Atları Twitter hesabından.

Haziran 2020’de, İBB’nin satın almış olduğu atlardan 146’sı Adalar dışına gönderilmiş oldu.

Atlar, ücretsiz olarak gönderildikleri başka illerde yaptıkları şeyleri adada da yapabilirler. Örneğin Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in atları otizmli çocuklarla çalışmak için değerlendirmeyi teklif ettiği proje çok güzel bir çalışma olabilir. Ancak atlarla yapılacak olumlu çalışmaların tamamı Adalar’da da yapılabilir ve yapılmalıdır.

İBB yetkilileri, buna Vali’nin “Adada at kalmayacak” talimatının engel olduğunu, devlet kurumları arazi vermediği için tüm atların adada kalamayacağını söylüyor. Ancak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 19 Haziran’da, atların bir kısmının adada kalacağı sözünü verdi. Öncelik atların adada, sağlıklı şartlarda, hayatın içinde olmasıdır.

İBB’yi atları kapalı tutulacakları yerlere göndermemeleri konusunda uyarmış, atları sahiplenecek yerler arasında serum imalathaneleri ve hayvanat bahçelerinin bulunmaması gerektiğini özellikle söylemiştik.

(İBB’ye Nisan ayında ilettiğimiz, atların sahiplendirme şartlarına dair önerilerimizi okumak için tıklayın.)

15 Haziran 2020, Adaların Atları Twitter hesabından.

Atların Adalar dışına gönderilmesi sürecek. Bunu, gönderilecek olan atlara ruam testi yapımasından biliyor ve sahadan izliyoruz. Ancak atların nereye gönderileceğini biz de genellikle ya aynı gün ya da birkaç gün öncesinde, il adıyla öğrenebiliyoruz.

İBB elinde kaç at bulunduğunu ve bunların nereye gideceklerini açıklamadığı gibi, atların sahiplendirilme koşullarını da ısrarla açıklamıyor. Ancak bu konuda titiz olduklarını, gönderilecek yerleri önceden incelediklerini ve 6 ayda bir atları kontrol edeceklerini söylüyorlar. Atların korunmasını, eğer 6 ay sonra kötü durumda olurlarsa ceza kesilmesi ile sağlayabileceklerini düşünüyorlar. Kesilecek cezalar atları geri getirmez.

Adaların Atları Twitter hesabından, 19 Haziran 2020.

İBB’nin Adalar’da sahip olduğu at sayısına dair en son açıklamasına göre, 31 Mart 2020 itibarıyla elinde 1167 at bulunuyordu (yazılı sorularımıza gönderilen cevaptır, okumak için tıklayın).

O zamandan beri 40’tan fazla tay dünyaya geldi (4 Temmuz 2020 itibarıyla, doğan tay sayısı 43 olarak belirtildi). Buna karşılık, hapsetme devam ettiği için ölen atlar var. İBB’yi bir kez daha, kaç at satın aldığını, elinde kaç at bulunduğunu ve kaç atın hangi nedenlerle hayatını kaybettiğini haftalık olarak açıklamaya davet ediyoruz. Bu soruyu resmi kanallardan sorduğumuzda hep aynı cevabı alıyoruz: “1177 (1167 değil) at sahiplendirilecek, süreç devam ediyor.” Sorunun cevabı bu değil!

Atları 20’şer 20’şer dağıtarak bitiremezsiniz. Aralarında taylar, anne kısraklar, hiçbir kurumun talip olmayacağı yaşlı ve sakat atlar var. Atlar Adalar’dan sürgün edilmemeli, burada yaşamalı. Bu atların iyi şartlarda bakımı, onları satın almış olan İBB’nin görevi ve sorumluluğudur.

7 Temmuz 2020’de, Aydın’a gönderilmek üzere, İBB İspark ahırından aylar sonra ilk defa çıkarılan atlar. Adaların Atları Facebook hesabından.

Adaların atları nerelere gönderiliyor?’ için 3 yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s