25 Mart 2021 tarihinde Hürriyet Gazetesi‘nde yayımlanan ”Son Ahırlar da Yıkıldı” başlıklı haber hakkında görüşlerimizi yazdık. Yazının başlığında da kullandığımız “İBB yıkılan yerlere atlı zabıta için modern ahırlar inşa edeceklerini açıkladı.” cümlesi umut verici, net bir cümle gibi duruyor. Ancak yazının ilerleyen kısmında bu cümle “düşünüyoruz” haline geliyor ve bu elbette yeni sorular oluşturuyor. Yazıyı paragraf paragraf alıntıladık ve altına görüşlerimizi dile getirdik.
Burgazada’daki yıkımın Hürriyet gazetesinde yayınlanan fotoğrafı
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Heybeliada ve Burgazada’da kalan son at ahırlarını da Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen tebligat doğrultusunda yıktı. Yıkım adalıların tepkisine neden oldu. İBB yıkılan yerlere atlı zabıta için modern ahırlar inşa edeceklerini açıkladı.”
Adaların Atları:
Haber ilk paragrafla yanlışa düşüyor. Zira bahsi geçen tarihte sadece Burgazada’da kalan son iki atın ahırları yıkıldı. Daha önce yapılmış olan yıkıma ait molozlar arazide duruyordu ve bu moloz yığınına yeni yıkılan ahırların molozları da eklendi. Heybeliada’da ise ahır yıkımı gerçekleşmedi, kullanılmayan bazı yapılar yıkıldı. Ancak burada da eski ahırlara ait enkazlar hâlâ duruyor.
“Orman Genel Müdürlüğü, İBB’nin kullanımına verilen Heybeliada ve Burgazada’daki arazide plansız tesislerin kaldırılması için 25 Ocak’ta yazı gönderdi.”
Adaların Atları:
Plansız tesisler tanımına Burgazada’da arazide ahır olmayan başka yapılar da giriyordu ve bunlara da tebligat gönderildi. Ancak sadece at ahırları yıkıldı. Diğer yapılar gibi ahırlar da yıkılmamalıydı.
Heybeliada’da ise daha önce bahsettiğimiz gibi herhangi bir yıkım olmadı.
Biz mevcut ahırlar yıkılmasın, yeni ahırlar yapılana dek bu ahırlar kullanımda kalsın, dedik. Araziyi ahır yapmak amacıyla Orman Müdürlüğü’nden kiralamış olan İBB ahırları yıkmak istiyorsa bu ahırlarda kalan atların ne şekilde barınacağına dair sorularımızın, endişelerimizin de muhatabıdır. İBB bu haklı sorulara net ve çözüm getirecek cevaplar vermek zorundadır, zorundaydı.
‘ADALAR VE ATLAR İÇİN ADİL DEĞİL’
“İBB de ahırların kaldırılması için ahır sahiplerine tebligat yaptı. Ahırlar kaldırılmayınca İBB ekipleri dün Heybeliada ve Burgazada’daki ahırları yıktı. Adalar sakinlerinin kurduğu ‘Adaların Atları Platformu’ sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, ‘Burgazada’da atların evlerinin yıkılması adil değil, atlar ve Adalar için doğru bir politika değil. İBB’nin ahır alanlarına ve atlara sahip çıkmasını, hafriyatı kaldırarak bölgede sağlıklı ahırlar yapmasını istiyoruz’ dedi.”
MODERN AHIRLAR YAPILACAK
“İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban yıkıma ilişkin Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Orman Genel Müdürlüğü’nün yıkım yapılmazsa tahsis edilen alanın iptal edileceği yönünde uyarısı oldu. Yıkım, bütün kamu birimlerinin katılımıyla yapıldı. Bütün izinler alındıktan sonra, Heybeliada ve Burgazada’da atlı zabıta için kullanılabilecek nitelikte ahır inşa etmeyi düşünüyoruz.’ “
Adaların Atları:
Orman Genel Müdürlüğü İBB’nin araziyi kiralama şartlarını yerine getirmesini istiyor. Biz de aynısını istiyoruz. Kira sözleşmesine göre bahsi geçen alan ahırlar için kullanılmalıdır. Burgazada ve Heybeliada’da kalan son yedi atın, ait oldukları adada barınma hakkını savunuyoruz ve yenisini yapmadan atların evlerini yıkmayın diyoruz.
“Düşünüyoruz” oldukça muğlak bir ifadedir. Buradaki ahırlar kaldırılırsa ve yeni ahır yapılmazsa Adalılar araziyi kaybedebilir. İBB’den somut projelerle ve bir uygulama takvimi ile kamuoyuna açıklama yapmasını istiyoruz. Biz belirsiz bir durum içinde öngörüde bulunmaya çalışarak, olumsuz sonuçları hesap ederek atları, ahırları, orman arazisini savunmak zorunda kalıyoruz.
İBB’nin satın aldığı atları tuttuğu Büyükada’daki İBB İspark Ahırı.
“ŞİMDİ LOCADALAR
Bir zamanlar çektikleri çile, gördükleri eziyetle gündeme gelen Adalar’ın fayton atları, kötü günleri geride bıraktı. Atlar şimdi İBB’ye bağlı 14 metrekarelik localarda kalıyor, günün çoğunu serbest bir şekilde koşarak geçiriyor.”
Adaların Atları:
İBB İspark Ahırları bir hapishane mi, yoksa atlar için en iyi koşulların oluşturulmaya çalışıldığı yaşam alanları mı? Atlar hâlâ zincire bağlı mı tutuluyor? Hareketsizlik yüzünden hastalanıyorlar mı? Kötü yaşam koşulları ölmelerine sebep oluyor mu? Hava almaya çıkıyorlar mı? Günde kaç saat? Koşmayı bir yana koyuyoruz, yeterince yürüyebiliyorlar mı? Hapishanelerin havalandırma alanına benzeyen padok kaç at alıyor ve buradaki hareket imkanı ne kadar? İspark Ahırlarında kaç at var? Ölüm ve doğum oranları nedir? Her şey yolunda ise neden içeri girip her şeyin yolunda olduğunu kendi gözlerimizle görmüyoruz?
Kapak fotoğrafı: Canan Arı – Heybeliada’dan ahırı yıkmadan dönen İBB yıkım ekibi ve yıkıma karşı çıkan Adalılar.