ACİL! Büyükada İBB Ahırı’nda bir at yaralı – Acil veteriner müdahalesi gerekiyor

Bugün (14 Ekim 2023) saat 3 sularında Büyükada’daki İBB İspark Ahırı’na Heybeliada’dan getirilen atları ziyaret eden Doğa Su ve Ayşe Erzan atları korkunç durumda gördüklerini anlatıyor. Özellikle Polat adlı atın bedeni çizik çizik, sopayla dövülme çağrıştıran yara izleriyle dolu. Heybeliada’dan giden diğer yetişkin atların durumu da iyi değil. Bir an önce tıbbi yardım gerekiyor. Polat’ın hayatından endişe ediyoruz.

NOT: Bu ihbarın değiştirmeksizin, konuyla ilgili daha sonraki bilgileri ve gelişmeleri buraya ekliyoruz. Bağlantılara tıklayın. 19 Ekim 2023

İBB Büyükada Ahırlarına Heybeliada’dan götürülen atların durumu – 15 Ekim 2023

İBB Büyükada Ahırında durum: Polat hastaneye sevk edildi – 16 Ekim 2023

Polat atın ölümüne ve kalanların yaşatılmasına dair (otopsi bilgisi) – 18 Ekim 2023

Atların başına gelen şey ne olursa olsun, İBB İspark Ahırı’na sağlıklı olarak teslim edildiğini bildiğimiz atların şimdiki durumunda İBB İspark Ahırı idaresi sorumludur.

Atların kapalı tutulmasından derhal vazgeçilmeli. Heybeliada ve Burgazada’ya da ahır arazilerine yeniden ahır yapılarak atlar gözümüzün önünde, insan içinde, kendilerine uygun şartlarda barındırılmalıdır.

Yüzlerce at satın alan İBB’nin, şu anda elinde bulunan 100 kadar atın başına gelebilecek her türlü acil duruma 7/24 müdahale edebilecek, atları tanıyan veteriner hekim kadrosu yok. Bu da bir an önce düzeltilmesi gereken bir ayıptır.

Ayşe Erzan’ın yazısını paylaşıyoruz:

Bildiğiniz gibi Heybeli’nin atları 10 Ekim 2023 Salı sabahı derdest edilip İSPARK ahırlarına götürüldüler. Doğa, atlar İSPARK ahırlarına alındıklarından beri onlarla ilgileniyor, ben naçizane bugün gidebildim. Tabi başka arkadaşlar da gelmişlerdir.

Yetişkin atlar sırayla bir dizi bölmeye (sanıyorum 4X4 m2) konmuşlar. İki tay ise tek bir
bölmedeler. Mevcudumuz sırayla: Polat, Şımarık, 2 tay (Barış ve Burak), Tombik, Elif. (Malum Bal düşük yaptı ve öldü). Polat’tan gayrı, Barış ve Burak da erkek.

Bölmeler beton. Atlar, boylarından birz alçak demir duvarlarla ayrılıyorlar (tayların boyu yetmiyor). Altlarında epey talaş var. Bölmelerde yem tekneleri var, ama bana pek yetmezmiş gibi görünen -saman değil de az kuru ot- konulmuş. Tavanlar yüksek ve havalandırma var ama sinek kaynıyor. Seyisler parti parti dışarıya çıkartılıp dolaştırıldıklarını söylüyorlar ama bu pek inandırıcı değil.

Atların durumu: Bizi en çok üzen, Polat’ın hali oldu. Polat feci şekilde dövülmüş. O kadar ki hayvan başını kaldıramıyor, yerde çökmüş biçimde yatıyordu. Birçok yerinde derisi sıyrılmış resmen, adalesi görünüyor. Sinekler konup kalkıyor. Zavallı biraz bizi görüp, okşanıp, elma, havuç yedikten sonra kalkmaya çalıştı ama hemen yeniden çöktü. Seyise mutlaka doktorun bu yaralara müdahale etmesi gerektiğini, aksi takdirde mikrop kapacağını, sineklerin oraya yumurta bırakabileceklerini, anlatmaya çalıştık.

Tombik’in sağ art bacağının diz eklemi bir kazaya uğramış, iltihap da yapmış, o bacağına basamıyor. Buradayken bir sorunu yoktu. Sözde veteriner var; Doğa veterinerin bakması için ricada bulundu. Bir de melhem sürdü. Ama hayvan acı içinde. Heybeli’deyken öyle bir durum yoktu. Mutlaka bakılması gerek.

Elif’in ise, daha çok sağrısında, çok fena kırbaç izleri vardı nerdeyse jiletle kesilmiş gibi.

Bütün bunları bize eşlik eden seyise söyledik, veterinere bildirmesini rica ettik. Doğa, İSPARK’ın veterinerine ulaşmaya çalıştı. Sadece, “Efendim biz zaten ilgileniyoruz,” türü cevaplar aldı.

Aslında Cumartesi Pazar ahırlara girmek de yasak dediler ama direnince girebildik. Atların yalnız bırakılmamaları gerektiği çok açık. Onlara yetecek yaş meyva vb. tedarik etmek önemli.
Orada olmamız, daha az hırpalanacakları, belki düzenli dışarıya çıkarılabilecekleri demek.

İSPARK’a giden arkadaşların da izlenimlerini alabilirsek, belki sürekli bir izleme/koruma ağı oluşturabiliriz? Heybeli’nin atlarını burada koruyamadık. Belki bu kışı daha rahat ama gözümüzü ayırmadan atlatırsak, bakalım neler olur!?

Doğa, Ayşe
14 Ekim 2023

İBB ahırında atların durumuna tanık olan ve Heybeliada atlarını tanıyan Doğa Su’ya ait anlatım (ses kaydı)

İBB Büyükada İspark Ahırı’nın içi. Fotoğraf eski tarihlidir ve İBB yayınından alınmıştır.

Yorum bırakın