Polat atın ölümüne ve kalan atların yaşatılmasına dair

Dün kaybettiğimiz Polat atın otopsisi yapıldı. Sindirim sisteminde ip, poşet gibi maddeler bulunmuş. Vücudundaki yaraların, sindirim sistemindeki sancıyla atın kendini ahır duvarına vurmasıyla olduğu düşünülüyor.

Polat yıkılan ahırların yerine yenisi yapılmadığı için, barınaksız kaldığı ve kontrolsüz beslendiği için, sindirim sorunu nedeniyle hayatını kaybetti. Çektiği acıya müdahalede geç kalındı.

Yine Heybeliada’da Bal atı da bu yaz aynı sebeple kaybetmiştik.

Heybeliada’dan 10 Ekim’de Büyükada İBB Ahırı’na götürülen diğer atlar da aylardır Polat’la aynı koşullarda yaşıyordu, onların başına da aynı şey gelmeden ciddi muayene edilmeli, gerekiyorsa müdahale edilmeli. Bir can daha kaybetmeden, daha da fazla gecikmeden.

İBB Ahırında yaklaşık 4 yıldır tutulan diğer atlar içinde de bakımsız ve sağlıksız görünen, iyi durumda olmayan atlar var. 16 Ekim’de gördüğümüz, gözünden kan akan at gibi.

Polat’ın İBB Ahırı’nda dayak yediği izlenimine, ziyaretçilerin bu yaraları görmesi sebep olmuş olabilir. Hayvan kendini yaralayacak kadar sancı çekiyorken, onun sağlığından sorumlu görevlilerin bunu fark etmemesi, müdahalede gecikilmesi de, ihmalin ötesine geçen bir hak ihlalidir. İBB’nin Heybeliada’dan atları alırken tepeden tırnağa sağlık muayenelerini yapmış olması gerekirdi. Bu yapılsaydı İBB zan altında kalmayacak, çok daha önemlisi, Polat yaşıyor olacaktı.

Adalar ilçesinde 2020 yılında 1200’den fazla atı satın almış olan İBB onlara hak ettikleri bakımı, sağlık hizmetini, yaşam alanını sağlamak zorundadır. İBB’nin atlara gereken müdahaleyi yapabilecek donanımı, atları tanıyan uzman veterinerleri olmalı, sağlık hizmeti ‘pazartesiyi’ beklemeden sağlanabilmeli. Atlara bakan seyis kadrosuna da, atçılık konusunda uzman profesyoneller tarafından düzenli olarak eğitim verilmeli.

Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü denetimde yetkilidir. Tarım Müdürlüğü veterinerleri, her adada, bütün atların sağlık kontrollerini ayrıca, düzenli olarak yapmalı, yaşam alanlarını denetlemeli ve gerektiği gibi bakılmalarını sağlamalı.

Vakit kaybetmeden, tüm atların gerçek at veterinerleri tarafından muayene ve müdahalesi yapılmalı. Hayvanların hapsedilmesine son verilmeli. Bütün adalarda atlara uygun, ziyarete açık, uzman gözetiminde yaşam alanları olmalı.

Bu yaşam şartlarını atlara sağlayamadığımız için kaybettiğimiz Polat, Bal ve bütün atlar için hepimiz çok üzgünüz.

Aralık 2019’da atlar ahıra kapatıldığından beri hayatını kaybeden yüzlerce atın ölümünden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, Aralık 2019-Haziran 2020 karantinasıyla onları ahıra hapseden İstanbul Valiliği sorumludur.

Polat At… 2019’da Heybeliada’da doğmuştu. Yaşadığı ahır 2021’de İBB tarafından yıkıldı. Heybeliadalılar ve Adaların Atları Platformu üyeleri ona ve adanın diğer atlarına özel arazide ahır yaptı ama arazinin satışıyla Polat yine açıkta kaldı. İBB, yenisini yapacağına dair söz verdiği ahırları yapmadı. Polat ve Heybeliada’nın diğer at sakinleri Bal, Elif, Tombik ve Şımarık, hatta 2023 doğumlu taylar Ateş ve Korkut (Polat’ın oğulları), adada buldukları şeyleri yediler… 10 Ekim’de İBB Büyükada Ahırı’na götürülen Polat, 14 Ekim’de bedeni yaralar içinde yatarken görüldü ziyaretçiler tarafından. 16 Ekim’de İ.Ü. Veterinerlik Fakültesi’ne götürülen Polat 17 Ekim 2023’te hayatını kaybetti. Fotoğraf Şubat 2021’de Polat’ın doğduğu ahırın önünde çekildi.

Polat atın ölümüne ve kalan atların yaşatılmasına dair’ için 2 yanıt

Yorum bırakın