2021 Ruam Taramaları: Şeffaf ve Doğru Test İstiyoruz

Aralık 2019’da Büyükada’da 105 at “ruam” diye öldürüldüğünden beri yapılan taramaların hiçbirinde ruam çıkmadı. 2021 taramasının da temiz çıkması gerekir. Atların hemen hepsine İBB tarafından bakılıyor ve Adalar’a 14 aydır dışarıdan at girişi olmadı. Rutin ruam taramasını yapma yetkisi İlçe Tarım Müdürlüğü’nde, yaptıkları test ise derialtına enjeksiyon yöntemi ile uygulanıyor ve yanlış sonuç verme ihtimali var. Bu nedenle konuyu yakında izliyoruz ve atların ruam taramasının kan testi (serolojik test) ile yapılmasını istiyoruz.

Ruam taraması Türkiye’nin her yerinde düzenli olarak yapılması gereken, ilçe tarım müdürlüklerince uygulanan standart bir işlem. Aslında ruam taramasının da, pozitif görünen atlar için uygulanması gereken karantina ve testlerin de kuralları var. Bunlar hiç hayvan dostu kurallar değil ama bunların şeffaf şekilde uygulanması bile atları yok yere öldürülmekten koruyacaktır. Bakınız: Ruam Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği.

Adalar’da 2019 Aralık ayında yapılan ruam taraması bu yönetmeliklere göre yapılmadı. İstanbul’un diğer ilçeleri dahil başka pek çok yerde kan testi (serolojik test) yapılırken Adalar’da deri altı enjeksiyon testi uygulanıyor. Oysa bu yöntem kesin sonuç vermiyor. Ruam bakterisi deri altına enjekte edildikten sonra eğer deri kabarırsa hayvanı ruamlı sayıyorlar. Ama bu kabarma, hayvanın kasılmasından, stres yaşamasından, uygulamanın kötü yapılmasından da olabiliyor. Bu yüzden aslında gereken, cildi kabaran atların 21 gün karantinaya alınması ve 21 gün sonra kan testi yapılmasıdır. 21 günden önce test yapılırsa, deri altına enjekte edilen bakteri dolayısıyla sonuç hatalı olarak pozitif çıkar.

2019 Aralık ayında 105 at ruamlı diye öldürülürken bu kan testi yapılmamıştı. Sonuçlar atların sahiplerine de, kamuoyuna da açıklanmadı. O sırada itlaftan kaçan atlardan birinin aslında ruam olmadığı anlaşıldı. Kaçmasaydı boş yere öldürülmüş olacaktı. Bakınız: Seksen İkinci Atın Kurtuluşu

Adalar’da Ocak ayında yapılacağı söylenen tarama için uzun zamandır bekliyoruz. Heybeliada ve Burgazada’daki sahipli atlara 17 Şubat 2021 günü tarama yapılacağı bildirildi, ama kar yağışı dolayısıyla test ertelendi. 18 Şubat, 19 Şubat, derken 22 Şubat’ta yapılacağı söylenen test, 27 Şubat itibarıyla halen yapılmış değil. Konuyu takip edip duyuruyoruz:

22 Şubat 2021’de Heybeliada ve Burgazada ruam taramasına hazırlandık ama tarama bir kez daha ertelendi. Gerekçe, İlçe Tarım Müdürü’nün toplantısı idi bu kez. 27 Şubat 2021 itibarıyla, bu iki adadaki testlerin ne zaman yapılacağını hâlâ bilmiyoruz.

BÜYÜKADA’DAKİ ruam taraması ise 26 Şubat 2021 Cuma günü yapıldı. 72 saatte çıkacak sonuç pazartesi veya salı günü belli olacak. Aralık 2019’da Büyükada’da 105 at “ruam” diye öldürüldüğünden beri yapılan taramaların hiçbirinde ruam çıkmadı. Bu taramadan da bütün atların temiz çıkması gerekir.

Atların hemen hepsine İBB tarafından bakılıyor ve Adalar’a 14 aydır dışarıdan at girişi olmadı.

Takipteyiz, çünkü tek yetkili kurum olan Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, kesin sonuç veren serolojik test yerine derialtına enjeksiyon yöntemi ile uygulanıyor ve bu yöntemin yanlış sonuç verme ihtimali var. Daha önce acı tecrübelerimiz oldu. Bu nedenle atların ruam taramasının kan testi (serolojik test) ile yapılmasını istiyoruz. Derialtı test yöntemiyle yapılan ruam taramasından herhangi bir şüpheli veya pozitif sonuç çıkarsa, kurallara uyularak, şüpheli durumdaki atın karantinaya alınmasını ve 21 gün beklenerek kan testi uygulanmasını isteyeceğiz. Gece yarısı at itlaflarına bir daha fırsat verilmemeli.

Konuyu hep birlikte takip edip atları korumak için, test sonuçlarını siz de Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü’nden sorabilirsiniz: 0216 382 4660. Ayrıca Adalar Kaymakamlığı: 0216 382 50 05.

Büyükada Atları için ruam tarama sonuçlarının muhtemelen açıklanacağı 1 Mart günü, aynı zamanda Atları Koruma Günü

Ruam taraması için derialtına enjeksiyon yapılmış bir at, İBB ahırının dar havalandırmasında, padok alanında. 27 Şubat 2021.

Fotoğraflar bugünden, Büyükada İBB İspark Ahırından. Havanın bu kadar güzel olduğu bir günde, o ahırda hapsedilen 120 atın yalnız birkaçının ayağı toprağa bastı, yalnız birkaç at padoka çıkarıldı. İspark dışına çıkarılan birkaç at oldu, her zamanki gibi yalnızca “atlı zabıta” olarak kullanılan atlardı bunlar. Dört at ise İspark’ın asfalt yollarında birkaç adım atabildiler. Gerisi aylardır olduğu gibi bugünü de ahırda kapalı, bağlı tutularak geçirdiler.

Aralık 2019’dan bu yana hapsedildikleri İBB İspark ahırlarında betonda gezen birkaç at. 27 Şubat 2021. Fotoğraflar: Adaların Atları.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s