Düzeltme ve Özür

Heybeliada’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından evsiz bırakılan atları 10 Ekim 2023’te Büyükada’daki İBB İspark Ahırı’na götürülmüştü. 14 Ekim’de bir ses kaydıyla bu atlardan Polat’ın durumunun ağır olduğu, dayak yediği haberi duyurulmuştu. Adaların Atları Platformu olarak internet sitemizde ve X (Twitter) hesabımızda bizim de paylaştığımız dayak iddiasının gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. İBB Büyükada İspark Ahırı çalışanlarını zan altında bırakan bu iddianın yayılmasındaki payımız dolayısıyla ahırda görevli veteriner hekim ve seyislerden özür dileriz.

Söz konusu iddialar bize 14 Ekim Cumartesi akşamı haberleşme gruplarından, sosyal medya paylaşımlarından ve kişisel telefonlarla ulaştı. Polat atın ağır şekilde dayak yediği için başını kaldıramayacak derecede yaralı, diğer atların da kötü durumda olduğu yönündeki bu tanıklığı, elde bir görüntü olmadığı halde (zira İBB ahırında görüntü almaya izin verilmiyor), acil tıbbi müdahale çağrısıyla yayınladık. Ertesi sabah (15 Ekim Pazar) Platformumuz adına ahırlara gidildi, Polat’ın iyi durumda olmadığını gördük, ancak rahatsızlığının sebebiyle ilgili herhangi bir iddiada bulunmaksızın bu gözlemi paylaştık.

16 Ekim Pazartesi günü, Adaların Atları Platformu üyelerinin yanı sıra, Adalar’dan ve başka ilçe ve şehirlerden birçok kişi, basın, HAYDİ Polisi ve Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri Büyükada İBB ahırına gittiler. Polat dışındaki atları burada gördük, Heybeliada’dan alınan atlardan Tombik’in sağ arka bacağında iltihaplı yara olduğu, yaraya müdahale edildiği, ahırda yaralı başka atlar da bulunduğu bilgisini yayınladık. Polat ise, sindirim sistemindeki sorun ve buna bağlı sancı nedeniyle aynı gün İ.Ü. Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’ne sevk edildi. Henüz 4 yaşındaki Polat 17 Ekim Salı günü ne yazık ki hayatını kaybetti.

18 Ekim Çarşamba günü Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’yla görüşerek edindiğimiz nekropsi raporu bilgisi doğrultusunda, Polat’ın sindirim sisteminden halat, naylon ip ve poşetler çıktığını, ölümünün bundan kaynaklandığını duyurduk. Polat, ahırı olmadığı için düzensiz ve yetersiz beslendiği Heybeliada’da yediği yabancı maddeler nedeniyle sancılanmıştı, veteriner hekimlerin açıklamasına göre bedenindeki yaralar bu şiddetli sancı nedeniyle kendini duvarlara çarpmasından, yerde yuvarlanmasından kaynaklanıyordu.
Atlara şiddet iddiası ne yazık ki sancı konusunda bilgisizlikten ve atların sağlık durumuna aşırı hassasiyetten kaynaklanmıştır. Bu hataya ortak olduğumuz için üzüntü duyuyoruz. Adaların Atları Platformu olarak bu hatamızı görüyor ve İBB Büyükada Ahırı çalışanlarından özür diliyoruz.

Atımız Polat’ın yanı sıra, yine Heybeliada’da ağustos ayında hayatını kaybeden Bal atın ölümüne de yabancı madde yemesi yol açmıştır. Ahırı olmayan atların yeterli ve düzenli beslenmeleri sağlanamadığı için gerek mineral eksikliğinden gerekse açlıktan, onları yabancı maddelerden (çöp torbası, ipler, poşetler bebek bezleri vb.) uzak tutmak kolay olmamaktadır. Heybeliada sakinleri yem sağlamaya ve hayvanları çöplerden uzaklaştırmaya çalışsalar da ne yazık ki başarılı olamamışlardır. Atların bu duruma düşmesinde, ahırların yıkılması ve ait oldukları adada atlara yeni bir yaşam alanı sağlanmaması nedeniyle İBB ve mülki idarenin çok ciddi payı vardır.


Son söz olarak,

İBB’nin, atları aldığı bütün adalarda onlara yeniden yaşam alanı kurması isteğimizden vazgeçmiyoruz. İBB Büyükada Ahırı’nda atların hayatının büyük bölümünün kapalı alanda geçtiğini görüyor, hayvanların bu şekilde kapatılmasına karşı çıkıyoruz. Şu anda yüze yakın at ve tek bir veteriner hekimin bulunduğu İBB Büyükada Ahırı’nda veteriner hekim ve seyis sayısının arttırılmasını, tıbbi müdahale kapasitesinin güçlendirilmesini istiyoruz. Mevcut saha çalışanlarından değil, kurum idaresinden kaynaklanan bu sorunların bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Polat ve diğer atlar hayata dönemeyecek olsa da diğer atların bir an önce yaşam şartlarının hayvan refah şartlarına ulaşmasını talep ediyoruz.

Adaların Atları Platformu

Heybeliada’daki atlar, Adaların Atları Platformu ve Adalılar tarafından özel arazide yapılan, iskeleti yeni tamamlanmış ahırda. İBB’nin Heybeliada’daki son ahırı Nisan 2021’de yıkmasının ardından atlara bu ahırı yapmıştık, fakat ahır kurduğumuz özel arazinin el değiştirmesi nedeniyle atlar yine evsiz kalmıştı.
Bu fotoğraf ve kapak fotoğrafı: Aslı Demir, Ağustos 2021.
Heybeliada’dan Büyükada İBB Ahırı’na getirilen atların ikisi, ahırın binaları önünde dolaşıyor.
Fotoğraf: Zeynep Alpar, 21 Ekim 2023.

Yorum bırakın