Burgazada Marta Koyu’nun ihaleye çıkmaması için dilekçe veriyoruz

Burgazada’da Madam Marta Koyu’nun ihaleye verilmesi, buranın bir şirket tarafından işletilmesi ne yazık ki yine gündemde. Kiralama işlemini yapan İstanbul Vakıflar 2. Bölge Kiralama Şube Müdürlüğü’ne Burgazada Mahalle Meclisi’nin çabalarıyla yapılan resmi itirazlar sonucu daha önce benzer bir ihaleden vazgeçilmesini sağlamıştık.

Avukat Can Bıçakçı tarafından hazırlanan, aşağıdaki bağlantıdan indirebileceğiniz veya bu sayfadan kopyalayabileceğiniz dilekçeyi kişisel olarak en yakın tarihte ilgili adrese gönderip destek olabilirsiniz. Ne kadar çoksak, ne kadar kararlıysak o kadar güçlüyüz. Her adadan ve Adalar ilçesi dışından herkesin desteğine ihtiyaç var.

İSTANBUL VAKIFLAR

2. BÖLGE KİRALAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Selamiali Mh. Cumhuriyet Cd. No:10

Üsküdar, İstanbul

İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğüne,

İLGİ: Müdürlüğünüz tarafından İlan No: k1_02845 ile ilan edilen ve 08.05.2024 tarihinde yapılması planlanan ihalede 1. Sırada yer alan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Burgazada Mahallesinde bulunan, Marta Koyu adıyla anılan doğal sit alanı niteliğine haiz bakir koyu da içinde barındıran arsa niteliğindeki taşınmazın kiralanması kararından vazgeçilmesi talebimize ilişkindir

Sayın İlgili,

Müdürlüğünüz 22.04.2024 tarihinde yayımladığı ihale ilanı ile 08.05.2024 tarihinde birtakım taşınmazların kiralanacağını duyurmuştur. Kiralanacak taşınmazlar arasında 1. Sırada İstanbul İli, Adalar İlçesi, Burgazada Mahallesi 107 Ada (Eski 79 Ada) 8 Parselde (Eski 6 Parsel) kayıtlı taşınmaz da sayılmıştır. Bu taşınmazın ilanda kullanım şekli “Arsa ve Arsa üzeri (Metruk 2 adet yapı) Özel Şartlı” olarak belirtilmiştir. Adamızda “Marta Koyu” adıyla anılan, içinde söz konusu taşınmazın da bulunduğu bu alanın önemli bir bölümü Kıyı Kanunda tanımlanan “Kıyı” kapsamına girmektedir. Bu alan aynı zamanda İstanbul İli, Adalar İlçesinde Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 31.03.1984 gün ve 234 sayılı kararı ile sit bütünü olarak tespit edilen ve İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nün 25.06.1992 gün ve 4832 Sayılı kararı gereği Doğal Sit Alanında kalmaktadır.

Anayasamızın 43. Maddesine göre; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.

3621 Sayılı Kıyı Kanununa göre; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir”.

            Açmış olduğunuz kiralama ihalesinin eki kroki incelendiğinde 107 Ada (Eski 79 Ada) 8 Parselde (Eski 6 Parsel) kayıtlı taşınmaz kiralanmak istenirken, yukarıda anılan Anayasa ve Kanun maddelerinin hiçe sayıldığı ve kiralanan alanın sınırlarının deniz kenarına kadar uzatıldığı görülmüştür. Ayrıca kiralanmak istenen alanın tamamının doğal sit alanı olduğu, hiçbir suretle yapılaşma yapılamayacağı, kıyıdan kamunun yararlanma hakkının gözetilmesi gerekliliğine ilişkin hiçbir şartın ihale şartnamesinde yer almadığı görülmüş, bu alanın sanki alelade bir araziymiş gibi kiralanmak istendiği anlaşılmıştır. Anılan taşınmazın bu şekilde “kiralanmak” istenmesi açıkça Anayasaya ve Kanuna aykırıdır.

Kıyı şeridinin ihaleye dahil edilmesinin yanında, Marta Koyuna kamunun erişimine imkan tanıyan iki patika da kiralama alanına dahil edilmiştir. Marta Koyu coğrafyası gereği ulaşımı sınırlı bir alandır. İhalenin bu şekilde gerçekleşmesi durumunda kamunun kıyıya erişimine de engel getirilmiş olacaktır. Kamunun koya erişimine imkân sağlanmasına ilişkin hiçbir koşulun da ihale şartnamesinde yer almadığı anlaşılmıştır. Bu durum da Anayasamıza açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

            Yukarıda açıklanan nedenlerle, 08.05.2024 tarihinde yapılması planlanan kiralama ihalesinde 1. Sırada yer alan ve Adamızda Marta Koyu adı ile bilinen alanın ihaleden çıkartılmasını talep ediyorum. Bu alanın kiralama ihalesinden çıkartılmaması durumunda, hukuksuz ihalenin iptali için hukuki yollara başvurulacağı gibi alanın Anayasa hükümleri dahi gözetilmeden hukuksuz şekilde ihaleye konu edilmesi kararını veren idareniz yöneticileri ile ilgili suç duyurusunda bulunacağımı da tarafınıza ihtar ederim. 26.04.2024

Saygılarımla,  

AD SOYAD T.C. Kimlik No ADRES (tercihen ada adresi)

Madam Marta Koyu, Burgazada. Fotoğraf: Koenraad Marinus van Lier.

Yorum bırakın