İBB Heybeliada’nın son atlarını götürdü – Ahırları ve atları istiyoruz

Sebep: Evsizlik

Sonuç: Heybeliada’nın ikisi tay altı atı doğdukları büyüdükleri yerden koparıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2021’de Heybeliada’nın sahipli atlarının ahırlarını yıkmıştı. Yıktığı ahırların yerine yenisini yapma sözü veren İBB, atlara ahır yapmak yerine onları adadan götürdü.

Atlar adada kalsın, sürülmesin, kaybedilmesin, evsiz kalmasın, sağlıklı ahırlara sahip olsun diye uğraşıyoruz. 2020’de bunun için topladığımız 60 binden fazla imzayı tüm yetkililere ilettik. Ahırların yıkılmasını durdurmaya çalıştık. Kepçenin önünde durunca, kovid karantinası sırasında bir sabah saat 6’da ahırları balyozla yıktılar (Nisan 2021).

Adalarda arazi sınırlı, arazi sahibi olmadan ahır yapılamıyor. Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’da ahır arazileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ahır yapılmak üzere kiralanmış bulunuyor. Yani, ahır yapabilecek tek kurum İBB. Heybeli ve Burgazada’da ahırları yıkan İBB, yerlerine yeni ahır yapmayıp Adalar Kaymakamlığı da ahır için başka bir yer göstermeyince, Adalılar Heybeliada’daki sahipli atlara bir özel arazide ahır yaptı. Arazinin el değiştirmesi üzerine atlar bir süredir adada evsizdi.

Ahır olmadığı için kontrolsüz beslenen atlardan Bal’ı bu nedenle, bu yaz kaybettik.

Heybeliada’da kalan dört yetişkin atı ve bu yıl doğan Ateş ve Korkut adındaki iki tayı İBB Zabıtası bugün (10 Ekim 2023) saat 12 civarında alıp Büyükada’daki İBB İspark Ahırı’na götürdü.

Heybeliada atlarının Büyükada’daki İBB İspark Ahırına götürülüşü: https://www.facebook.com/reel/1001914227727537 (video: Derya Tolgay / Dünya Mirası Adalar)

Heybeliada’da Mart 2023’te doğan tay ve annesi. Fotoğraf: Dolunay Varol Baykul, Eylül 2023.

İBB 2020’de tüm atları Büyükada’ya taşımadan önce Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’da atlar vardı. Şu anda İBB’nin elindeki atlar Büyükada’nın uzak bir köşesinde, İBB İspark Ahırı’nda yaşıyor. Buranın şartları, İBB’nin elinde yüzlerce atın hareketsiz bırakılmaktan, bağlı tutulmaktan öldüğü 2020 yılına göre daha iyi olmakla beraber, İBB’nin Atlı Zabıta Birimi’ndekiler hariç, atlar İspark Ahırı dışına çıkarılmıyor. Ahırların bitişiğindeki havalandırma alanı çok yetersiz. Oysa atların kendi sağlıkları için adada kontrollü olarak gezdirilmesi, doğa içinde, insanın yanında olması lazım.

Adaları atsız düşünemiyoruz, her adada ahır istiyoruz

Biz bütün adalarda ahır talebimizden vazgeçmiş değiliz. Atlarımızı sağlıklı koşullarda geri istiyoruz. Özellikle orman yangınlarına karşı tedbir olarak devriye gezilmesi için, Atlı Zabıta sadece Büyükada’da değil, bütün adalarda ihtiyaç.

Ahır arazilerinin yıllardır orayı mesken edinmiş sahiplerine iade edilmesini istiyoruz. İBB’nin ahır arazisine neden ısrarla ahır yapmadığına anlam veremiyor, bu alanların Adalar’ın imar rantı için harcanacağından endişe ediyoruz.

Heybeliada ve Burgazada ahırlarının İBB tarafından yeniden yapılmasını talep ediyor, atların her zaman olduğu gibi Ada hayatının içinde olmasını istiyoruz.

Adaların Atları Platformu

Heybeliada’da bu yıl doğan taylar ve anneleri, eski ahır bölgesinde.
Fotoğraf: Ebru Cika, Nisan 2023.

İBB Heybeliada’nın son atlarını götürdü – Ahırları ve atları istiyoruz” için bir yanıt

  1. […] İBB’nin, atları aldığı bütün adalarda onlara yeniden yaşam alanı kurması isteğimizden v…. İBB Büyükada Ahırı’nda atların hayatının büyük bölümünün kapalı alanda geçtiğini görüyor, hayvanların bu şekilde kapatılmasına karşı çıkıyoruz. Şu anda yüze yakın at ve tek bir veteriner hekimin bulunduğu İBB Büyükada Ahırı’nda veteriner hekim ve seyis sayısının arttırılmasını, tıbbi müdahale kapasitesinin güçlendirilmesini istiyoruz. Mevcut saha çalışanlarından değil, kurum idaresinden kaynaklanan bu sorunların bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Polat ve diğer atlar hayata dönemeyecek olsa da diğer atların bir an önce yaşam şartlarının hayvan refah şartlarına ulaşmasını talep ediyoruz. […]

    Beğen

Yorum bırakın