İstanbul Büyükşehir Belediyesi ada atlarının isteyenlere ücretsiz olarak sahiplendirileceğini açıkladı. Hipodromlardan çıkarılan atlar KİLOYLA, yani ET OLARAK satılıyor. Gıdalarımızda AT ETİ çıkıyor. Adaların atları adada kalmalı, burada korunmalı.
Ahırlar yıkım tehdidi altında. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Valilik Adalar’da atlar için alan tahsis etmeli. Adaların atlarını korumak için lütfen imzalayın ve paylaşın:
Adaların Atları Adalarda Yaşasın İmza Kampanyası

Adalar’da daha önce fayton taşımacılığında kullanılan atlar, Adalar’da yaşamalı, hayatın bir parçası olarak burada korunmalı. Bunun önündeki en önemli engel, İstanbul Valiliği’nin atların adada yaşamasına uygun herhangi bir alan göstermemesi. Mevcut ahır alanları yıkım tehdidi altında. Karantina hapsi altında yaşam mücadelesi veren ada atları evsiz kalmak üzere!
Ruam hastalığı gerekçesiyle 20 Aralık 2019’da ilan edilen 3 aylık karantinada hareketsiz bırakılan onlarca at bağırsak düğümlenmesi ve ayaklarının iltihaplanıp şişmesi nedeniyle hayatını kaybetti. 200’den fazla atın öldüğü tahmin ediliyor! [1]
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, faytonun ulaşım aracı olarak kullanımına son veren kararının ardından at ve faytonları satın alacağını ve Tarım Bakanlığınca önerilecek “doğal yaşam alanlarına” götüreceğini duyurdu. Ancak Tarım Bakanlığı böyle bir alan tahsis etmedi.[2]
İBB, Adalar ilçesinde, İstanbul’da veya başka yerde kendisine atların bakılacağı bir alan açılmadığını söylüyor.[3] Karantina sırasında ahırlara hapsedilen atların hareket ederek sağlıklarını koruyacağı bir padok alanı, İBB’nin açıklamalarına göre, tüm taleplere [4] rağmen bu nedenle açılamadı.
Şu anda yaklaşık 1200 atın resmi sahibi olan İBB, beyanlarının aksine, bu süreçte at veterineri görevlendirmedi. [5] Atlara tahsis edilen seyis sayısı, hareket alanı yeterli değil. Tarım İlçe Müdürlüğü gereken veteriner denetimini yapmadı, yapmıyor. Atları kaybediyoruz.
Atını satmamış az sayıda at sahipleri, 19 Mart’ta karantinanın bitişiyle birlikte ahırların yıkılması tehdidi karşısında, atlarına bakacak yer bulmak için çırpınıyor.
Oysa İBB, 12 Mart akşamı, adalarda satın alınan atların kişi ve kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına, kooperatiflere hibe edileceğini kararını açıkladı.[6] Ancak bunun için at sahiplenecek kişilerin uygun ahıra sahip olması lazım.
İstanbul Valiliği başta olmak üzere devlet kurumları, atların adalarda yaşaması için ahır yeri göstersin. Orman arazisi belediyelerce kiralanarak kurulmuş mevcut ahırlar yıkılmasın, uygun koşullarda yenilensin. Adada at sahiplenmek isteyen herkes, atlara adada bakabilmeli. Adaların atları, İzmir’in fayton atları gibi serum üretim malzemesi olmasın! [7]
Atların adada kalması, sağ kalmaları, atla terapi, temel binicilik, atla gezinti gibi atların kendi bakım maliyetlerini karşılayabileceği pek çok faaliyete imkân verecek. Bunların tümü denetlenebilir, uygulanabilir. Adalar, insanla atın bir arada yaşadığı örnek bir yer olabilir.
Adalarda Atla Yaşam Hakkı Savunucuları
http://www.facebook.com/adalarinatlari
adalarinatlari@gmail.com
13 Mart 2020

Büyükada İBB İspark Ahırı, 13 Şubat 2020.
[1] Karantina başlangıcında kayıtlı at sayısı 1378’di. Kaçak atlar da olduğu için gerçek rakamın en az 1500 olduğu düşünülüyor. 105 at ruam nedeniyle itlaf edildi. Bu durumda 1273 at olması gerekirken, 28 Şubat’ta açıklanan at sayısı 1225: Bu, 48 atın karantinada öldüğünün itirafıdır. Aynı gün üç at daha öldü… Başlangıçtaki sayıyı 1500 kabul edersek 278 at hayatını kaybetmiştir. Ahırlardan girebildiklerine girerek atların durumunu izlemeye çalışan at sahipleri ve hayvanseverler olarak 10 Mart itibarıyla 56 atın öldüğünü biliyoruz. Ancak İBB tarafından neredeyse tüm atların satın alındığı süreçte ölümler o kadar arttı ki atlar üçer beşer gömülüyor, takip edilemez oldu.
[2] Adalarda faytonun yasaklanması kararı, yaygın izlenimin aksine hayvan hakları hareketinin talepleriyle başlamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Haziran 2018’de şöyle demişti: “Adalar’da vicdanları yaralayan görüntülere şahit oluyoruz. Bu konudaki gerekli kararı aldık. Adalardaki atları faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yapıyoruz.” https://www.youtube.com/watch?v=rU0sBTBZfVM
[3] Adada atların hareket etmesini sağlayacak ve onları yaşatacak olan padok alanı (serbest koşu, dinlenme yeri) açılması için uzun zamandır çağrıda bulunduğumuz halde, İBB, İstanbul Valiliği ve Adalar Kaymakamlığı’nın adada böyle bir alan tahsis etmediği gerekçesiyle padok alanı açmadı. Heybeliada ve Burgaz Adası’nda at sahipleri atlarını gezdirdiği için buralarda karantina süresince ölüm olmadı. Büyükada’da da sağ kalan atlar, sahiplerince gezdirilmiş olanlardır. Ancak, 640 atın barındığı İBB’ye ait Büyükada İspark ahırı dahil olmak üzere pek çok ahırda atların serbest bırakılacağı bir yer yok.
[5] https://www.ajanimo.com/veteriner-hekim-ayse-yetis-yanlis-beslenme-ve-hareketsizlik-atlari-oldurur/
[6] https://www.trthaber.com/haber/turkiye/adalardaki-atlar-sahiplendirilecek-466697.html
[7] https://adalarinatlari.wordpress.com/2020/01/23/izmirde-faytonlar-kaldirilinca-atlara-ne-oldu/